Nicholas Murigu, projektledare och ungt par i Lettlands huvudstad Riga Foto: Pressbild/TT

Kalmarföretag sprider socialt företagande internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar Coworking Space ska tillsammans med Svenska institutet utveckla och utbyta erfarenheter med företagare i Lettland och Ukraina för att sprida socialt företagande.

– Baltikum har många drivna entreprenörer och får saker att hända och är långt framme inom socialt företagande. Sverige är å sin sida högt ansett inom entreprenörskap och här är det enklare att få hjälp med finansiering i uppstartsskedet. Vår struktur kring arbetet är också något som jag tror vi kan bidra med att lära ut, säger Nicholas Murigu, projektledare.

Projektet pågår under ett år och drivs bland annat av Nicholas Murigu tillsammans med Jessica Bergsjö. Finansieringen för projektet kommer från Svenska institutet. Projektet ska bidra till att utveckla möjligheter för den som vill utveckla sitt sociala företagande, alltså där man bygger företagande kring en samhällsutmaning och vill bidra till något mer utöver sin egen vinst. Det kan handla om att minska inkomstklyftor eller att arbeta med utsatta i samhället.

– En sådan här sak betyder väldigt mycket för oss. Vi blir en spelare på en internationell arena men också på en nationell. Man behöver inte enbart fokusera på Kalmar län.

Enligt Nicholas är projektet bara startskottet för att komma på fötter med nya arbetssätt.

– Sedan är tanken att vi ska bygga vidare. Det här är bara början.

Det här är socialt företagande

– Integrerar människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

– Är fristående från offentlig verksamhet.

– Återinvesterar överskott.

– Skapar delaktighet för sina medarbetare.

– Konkurrerar på samma villkor som övriga företag i samhället.

Källa: Prio1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.