Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Bergwall Nilsson äger nio restauranger och barer i Kalmar och på Öland, han berättar om hur svårt det är att få ihop kockar till restauranger nu under sommaren. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Kalmarkrögaren om kockbristen: ”Ett pussel”

Publicerad

Efter lättade restriktioner har restauranger haft det svårt att rekrytera kockar före och under sommaren, inte ens EU-rekryteringen räckte till.

– Det är många pusselbitar för att lägga helheten, säger krögaren Martin Bergwall Nilsson i Kalmar.

Det var kockbrist redan innan pandemin började och Arbetsförmedlingen skulle rekrytera kockar från andra EU-länder för att lösa problemet.

Nu har restriktionerna lättat i Sverige och Europa. För krögaren Martin Bergwalla Nilsson som äger nio restauranger i Kalmar och på Öland var det en stor utmaning att rekrytera nya kockar på kort tid.

– Vi jobbar med allt ifrån digitala verktyg, sociala medier och rekryteringsfirmor.  Det är många pusselbitar för att lägga helheten, säger krögaren Martin Bergwall Nilsson.

EU-matchning tillfällig lösning

Via Eures-projektet, som ska matcha arbetsgivare med arbetssökande inom EU, har Martin rekryterat tre kockar. Han ser det som en kortsiktig lösning men tror att det krävs mer för att lösa kockbristen i Sverige.

– Vi måste bli bättre ekonomiskt, och då handlar det i slutändan om att vi behöver höja prisbilden för att kunna höja lönerna, säger Martin Bergwall Nilsson. 

I videon ovan berättar han mer om bland annat vilka lösningar som finns för att  locka fler till branschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer