Det var kockbrist redan innan pandemin började och Arbetsförmedlingen skulle rekrytera kockar från andra EU-länder för att lösa problemet.
Nu har restriktionerna lättat i Sverige och Europa. För krögaren Martin Bergwalla Nilsson som äger nio restauranger i Kalmar och på Öland var det en stor utmaning att rekrytera nya kockar på kort tid.
– Vi jobbar med allt ifrån digitala verktyg, sociala medier och rekryteringsfirmor. Det är många pusselbitar för att lägga helheten, säger krögaren Martin Bergwall Nilsson.
EU-matchning tillfällig lösning
Via Eures-projektet, som ska matcha arbetsgivare med arbetssökande inom EU, har Martin rekryterat tre kockar. Han ser det som en kortsiktig lösning men tror att det krävs mer för att lösa kockbristen i Sverige.
– Vi måste bli bättre ekonomiskt, och då handlar det i slutändan om att vi behöver höja prisbilden för att kunna höja lönerna, säger Martin Bergwall Nilsson.
I videon ovan berättar han mer om bland annat vilka lösningar som finns för att locka fler till branschen.