Så tacklar äldreboenden i Kalmar värmen och smittorisken

Uppdaterad
Publicerad

Värmeböljan under pågående viruspandemi innebär extra stor risk för äldre personer. På flera äldreboenden i Kalmar kommun används därför kylaggregat istället för fläktar för att svalka ner äldre och samtidigt minska smittorisken.

– Vi har tidigare köpt fläktar för att kyla ner lokalerna, men dem kan vi inte använda i gemensamma utrymmen utifrån Folkhälsomyndighetens och regionens rekommendationer, säger Mattias Ask, omsorgschef i Kalmar kommun.

Kalmar kommun har under de senaste åren byggt ett flertal nya äldreboenden. Där finns ofta kylanläggningar vilket gör det lättare att få en svalare miljö. Något som visat sig vara extra viktigt i corona-tider eftersom höga temperaturer i kombination med coronapandemin riskerar att slå hårt mot äldre med underliggande sjukdomar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Kommunen har också en särskild beredskapsplan för hur de ska tackla värmeböljor.

I videon förklarar Mattias Ask vad planen går ut på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet