Författaren Tove Folkesson. Foto: SVT

Kalmars jägarinnor blir film

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att Tove Folkessons roman Kalmars jägarinnor ska filmatiseras.

Kalmarbördiga Tove Folkessons debutroman kommer att bli film. Felice Jankell kommer att spela huvudrollen i Kalmars jägarinnor som regisseras av Magnus Hedberg. 

– Det är såklart väldigt spännande för mig som författare. Samtidigt måste man ha klart för sig att det här kommer bli ett helt nytt konstverk. Men det känns bara kul att den får ett nytt liv, säger Tove Folkesson.

”Fyller ett tomrum”

Romanen handlar om ett gäng tjejer på 90-talet i Kalmar. Tjejerna skiljer sig ganska mycket från andra tjejer som finns gestaltade i romanform. Der är ett stökigt gäng som dricker, röker hasch, hånglar med fel killar och stjäl när det passar dem.

– Jag tror att det har funnits ett tomrum i filmvärlden som den här berättelsen kan fylla, säger Tove Folkesson.

Noga med språket

Hur delaktig Tove kommer vara i produktionen är ännu inte klart.

– Filmvärlden är inte min hemmaplan. Däremot är språk min grej och jag kommer nog jobba en del med replikerna så att det verkligen låter som ungdomsspråk på 90-talet. Där kommer jag nog vara ganska sträng, säger Tove Folkesson och skrattar.

När filmen går upp på bio är ännu inte spikat, enligt Tove Folkesson.

– Än finns inte något manus så det är mycket kvar att göra. Men det är väldigt många engagerade och taggade krafter som har stått på tårna för att få börja med det här. Det känns tryggt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.