Eketorps borg på Öland är ett av alla besöksmål i Kalmar län. Foto: TT

Turismen i Kalmar län gick över magisk gräns under 2021

Uppdaterad
Publicerad

2020 blev ett bottennapp, men under 2021 hittade turisterna tillbaka till Kalmar län. För första gången sedan 2014 passerade man den magiska gränsen på tre miljoner gästnätter.

Under onsdagen presenterade SCB och Tillväxtverket siffror över turistbesök för 2021. För Kalmar län var det ett glädjebesked som leverades. Antalet gästnätter i länet ökade med drygt 800 000 jämfört med pandemiåret 2020, och landade på över tre miljoner.

Flest gästnätter var det i Borgholms kommun, följt av Västervik, Kalmar och Mörbylånga kommuner. Vimmerby kommun stod för den största ökningen, sannolikt på grund av att Astrid Lindgrens Värld var stängt under sommaren 2020.

Kalmar

Femte plats i landet

Siffran placerar Kalmar län på plats fem i landet, bara slagna av de tre storstadsregionerna Stockholm, Skåne och Västra Götaland, och Dalarna.

– Det är glädjande att se att vi fortfarande är i topp i landet inom besöksnäringen, för den är otroligt viktig för utvecklingen av vårt län. Vi ser att vi under pandemin generellt sett klarat oss väldigt bra i jämförelse med andra delar av landet, men många som jobbar inom besöksnäringen har ändå haft det tufft under de senaste två åren, säger Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet