Karolina Lindström hoppas att fler gym i Jönköpings län snart ska jobba aktivt mot doping. Foto: TT/SVT

Kampen mot doping på småländska gym tilltar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Kronoberg, Kalmar och Jönköping samarbetar i kampen mot doping under projektet 100 procent ren hårdträning. Problemet med doping är utbrett och många unga killar använder anabola för att få “superkroppen”.

Förhoppningen är att fler träningsanläggningar nu ska diplomeras för sitt dopingförebyggande arbete, så att användningen minskar.

Minst 40 000 svenskar använder dopingpreparat varje år, men mörkertalet är stort. Det finns väldigt lite statistik om dopinganvändning, men Tullverkets statistik visar att beslagen av dopingspreparat ökat mellan 2016 till 2018, från 503 beslag till 620. 

– Jag tycker att siffran 40 000 är väldigt låg tilltagen. När man tittar på siffror på alkohol och rökning, så har de tenderat att minska. Men doping har tvärt om tenderat att öka ganska kraftigt, säger Johan Öman, projektledare på 100 procent ren hårdträning, som jobbar för att minska användningen av och tillgången på dopningspreparat.

Varför ökar det? 

– Tillgängligheten är stor, det är väldigt lätt att få tag på det och sedan beror det också på den rådande kroppsfixeringen i dagens samhälle. Speciellt som kille vill man ha “superkroppen”. Man tränar inte för att bli hälsosam och stark utan för att bli snygg.

Kampen mot dopning tilltar

De tre länsstyrelserna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar har gått ihop och ska under tre års tid satsa på metoden 100% ren hårdträning. 

– Den vänder sig till träningsanläggningar och hur de ska jobba dopingförebyggande, säger Karolina Lindström.  

I Kalmar och Kronobergs län har de jobbat med arbetsmetoden i omkring 10 år och det har gett resultat. Idag är omkring 80 procent anslutna till nätverket och omkring 50 procent av träningsanläggningarna är diplomerade. 

I Jönköpings län började de jobba med metoden på allvar först förra året och än så länge är det bara tre gym som har diplom. Nu tilltar kampen för att få ännu fler diplomerade där. 

– I Jönköping håller vi nu på att jobba med att ansluta gym till nätverket, förhoppningsvis kommer det redan i höst vara många fler träningsanläggningar som är diplomerade, säger Karolina Lindström.

DIPLOMERADE ANLÄGGNINGAR

Diplomeringen från 100 procent hårdträning ställer följande krav på anläggningarna. De ska:

1. Utbilda personal, krav på nyckelpersoner som kan arbeta minst 20 timmar i veckan.

2. Ta sitt ställningstagande och skriva en policy som sedan kommuniceras ut till medlemmarna.

3. Ha ett avtal med polisen, vilket innebär att polisen har en möjlighet att gå in på gymet, får en tagg eller nyckel, för att undvika husrannsakansorder, ta stickprover om det föreligger en skälig misstanke.

4. Att det finns en kontaktperson på gymet för 100 procent hårdträning som deltar i nätverksträffar med andra medlemmar, träffa polis och myndigheter som arbetar mot dopning.

Enligt organisationen visar statistiken att användningen av dopingpreparat halverats sedan metoden infördes på de gym som varit med en längre tid.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP

Har du använt dopingspreparat eller behöver hjälp med att sluta kan du kontakta Dopingmottagningen i Örebro, som tar emot patienter från hela landet från det att man fyllt 16 år.

Det går att ringa anonymt, och det går även att som anhörig kontakta Dopingmottagningen i Örebro.

Om du drabbas av psykiska besvär som ångest eller depressioner, kan du vända dig till psykiatrins öppenvård.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.