Kapade Facebookkonton för penningtvätt – sju personer döms

Uppdaterad
Publicerad

Sju personer döms för penningtvättbrott efter att ha lurat till sig drygt 1,5 miljoner kronor från privatpersoners konton genom kapade Facebook-konton. Fem av de dömda i ligan kommer från olika orter i Kalmar län.

Enligt domen har en okänd person som kallas ”MadBrain” kapat privatpersoners Facebook-konton och på så sätt förmått personernas vänner att utge sina bankkoder. Därefter har ligan tömt kontona på pengar som sedan tvättats genom att fördelas mellan olika personer och konton.

Brotten ägde rum under 2015 och fem män och två kvinnor är involverade i härvan. Samtliga är födda mellan 1994 och 1996 och fem av dem kommer från olika orter i Kalmar län.

Skadestånd på drygt en miljon

En 24-årig man från Hultfreds kommun pekas ut som huvudperson i målet. Han döms för 22 fall av grovt penningtvättsbrott och ett fall av grovt bedrägeri till ett års fängelse. Mannen ska också betala drygt en miljon kronor i skadestånd till över 25 privatpersoner.

En 22-årig man döms till fyra månaders fängelse och de övriga fem döms till dagsböter och samhällstjänst, samt att solidariskt betala delar av skadeståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.