Fartyget gick på grund strax söder om Oskarshamn Foto: Bosse Holgersson

Hade druckit alkohol och somnade innan fartyg gick på grund

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission är nu klar med sin rapport efter händelsen där fartyget Atlantic gick på grund söder om Oskarshamn ifjol. Rapporten visar att kaptenen hade druckit alkohol, somnade och att ett larmsystem var avstängt

Det var i september ifjol som fartyget Atlantic lämnade Oskarshamns hamn lastad med småsten och grus. Tanken var att lasten skulle lossas i Visby.

Men fartyget gick istället på grund söder om Oskarshamn. Kaptenen var ensam på bryggan vid tillfället och av haverikommissionens rapport framgår att han somnat. Senare visade det sig att han varit påverkad av alkohol och i november ifjol dömdes både kaptenen och fartygets styrman.

Kaptenen dömdes till fyra månaders fängelse för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik. Styrmannen dömdes till två månaders fängelse för grovt sjöfylleri.

Larmsystem var avstängt

I sin rapport som nu är klar skriver haverikommissionen att fartyget saknade utkik på bryggan och enligt haverikommissionen var detta en följd av fartygets begränsade bemanning.

I sin rapport skriver kommissionen också att larmsystemet för vaktgående befäl på bryggan (BNWAS) var avstängt vilket hade kunnat förhindra insomningen eller åtminstone kunnat varna den övriga besättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer