Omsorgsarbetarna Anneli Nyman Karlsson och Maria Östlund testar att samtala – utan närkontakt. Foto: Oskarshamns kommun

Kärt återseende av äldre bakom plexiglas

Uppdaterad
Publicerad

Efter två månaders besöksförbud kan äldre på boenden i Oskarshamn nu möta sina anhöriga igen – bakom plexiglas. Men den som vill kramas får hålla ut ett tag till.

Besöksförbud gäller fortfarande på landets äldreboenden. Men nu har Oskarshamns kommun byggt upp särskilda mötesplatser utomhus, där äldre ska kunna träffa sina nära och kära igen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det känns fantastiskt att vi har hittat en lösning för de boende och deras anhöriga att kunna träffas igen på ett annorlunda men säkert sätt, säger områdeschef Harriet Hveen Hugosson.

Oskarshamn

Ingen fysisk kontakt

Lösningen bygger på att besökarna och de äldre trots allt respekterar restriktionerna.

– Alla som är med på mötet ska vara fullt friska och det är inte tillåtet med någon fysisk kontakt, säger Harriet Hveen Hugosson i pressmeddelandet.

Uppmaningen har sin förklaring, andra kommuner i Småland har infört liknande lösningar. I Ljungby fick socialchefen ryta till – eftersom besökarna bland annat kramade de äldre. Se ett inslag från Ljungby nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet