Skräpkarta ska göra stränderna rena i Kalmar

Publicerad

Stränderna i Kalmar kommun ska nu bli fria från skräp. Det är i alla fall tanken med den strandstädarkarta som kommunen lanserat och som strandbesökare kan använda i sin mobil för att rapportera skräp.

Kartan finns nu på Kalmar kommuns hemsida men den så kallade strandstädarkartan finns sedan tidigare i bland annat Västervik och Mörbylånga.

– Vi visste att skräp varit ett problem på västkusten och vi började titta på om vi kunde göra något. Vi fick pengar av naturvårdsverket och har tittat på behovet. Vi har inget jätteproblem med marint skräp, men vi har problem med skräp som till exempel folk lämnar efter sig vid en picknick, säger Karin Löfström som är strateg i ekologisk hållbarhet på Kalmar kommun.

Kan plocka upp själv

Tanken är att invånare som promenerar längs stränderna och ser skräp rapporterar det till kommunen. Eller om man plockat upp en mängd skräp själv och vill att kommunen hämtar det.

– Men det här gör också att vi har fler ögon ute som kan rapportera om det är ett ställe där folk plockar skräp ofta, för då kan vi lägga till den rundan när vi tömmer papperskorgar, det är viktigt att vi får veta det, säger Karin Löfström.

Lågsäsong nu

Strandstädarkartan lanseras nu under lågsäsong för att hinna testa tekniken ordentligt innan våren och sommaren då betydligt fler rör sig vid stränderna. Men frågan är hur mycket eller lite skräp som krävs för att kommunen ska åka ut och hämta det.

– Man får rapportera om man tycker det känns värt det. Om någon slängt en fimp kanske det inte hamnar överst på listan, men om man rapporterar ett ställe så kanske det visar sig att det här är ett problemområde över tid, säger Karin Löfström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer