Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Clary Kroon/SVT

Inte möjligt för Destination Glasriket att ge ekonomiskt stöd till glasbruken

Publicerad

Glastillverkningen är huvudanledningen till att turister besöker Glasriket-kommunerna Emmaboda, Nybro, Lessebo och Uppvidinge. Om företagen som tillverkar glas inte får något statligt stöd så riskerar de att gå under på grund av den rådande elkrisen.

– Det vore oerhört tragiskt och väldigt tråkigt om de gjorde det. Glaset är ju det unika som finns på den här platsen och utan det försvinner hela vår identitet, säger Weronica Stålered, som är verksamhetsansvarig på Destination Glasriket AB.

Under glastillverkning förbrukas mycket el och med höga elpriser skenar kostnaderna iväg. På till exempel Målerås Glasbruk hade de en elräkning på 500 000 kr i augusti, jämfört med 170 000 månaden innan.

Nybro

Hoppas på statligt stöd 

Destination Glasriket AB är Glasriket-kommunernas officiella bolag som jobbar med att marknadsföra och utveckla platsen. De styrs av kommunlagen och kan inte själva stötta enskilda företag ekonomiskt. 

– Vi hoppas att energimyndigheten och elföretagen hittar olika lösningar för företagen, för det är ingenting som vi kan göra något åt. Besöksnäringen är en av de växande basnäringarna i landet, så det är jätteviktigt att det kan fortsätta att utvecklas, säger Weronica Stålered.

Vad kan ni på Destination Glasriket göra för att hjälpa glastillverkarna?

Vi samarbetar bland annat med regionerna och erbjuder olika workshops. Till exempel kommer det den 25 oktober vara en utbildning för turistföretagen. Där kommer Energikontor Sydost bland annat ge tips om hur man kan minska sin energiförbrukning, säger Weronica Stålered.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet