Den katolska prästen Ingvar Fogelqvist har tidigare lett gudstjänst i SVT. Foto: SVT

Katolsk präst ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist i katolska församlingen i Växjö ber om ursäkt för sina tidigare intervjusvar om homosexualitet.

”Mina formuleringar i intervjun är klumpiga”, skriver han i ett pressmeddelande.

En form av homosexualitet är obotlig. En annan handlar om ”psykologisk oordning” i människan och kan botas. Så formulerade sig prästen i ett skriftligt material som gick ut till konfirmander i Växjö som tidningen Smålandsposten publicerade på tisdagen.

Inte avsikt att kränka

Men bara några timmar efter publiceringen ångrar kyrkoherden vad han sagt. I ett mejl skriver han att: ”Mina formuleringar i intervjun är klumpiga och jag vill därför be om ursäkt till alla som kan ha känt sig sårade av det som jag har sagt. Vissa av citaten är dessutom tagna ur sitt sammanhang. Det var inte min avsikt att på något sätt uttrycka mig kränkande mot homosexuella.”

Han tillbakavisar nu uttalandena om att homosexualitet kan jämföras med en sjukdom.

”Det jag menade med obotlig var att homosexualitet kan vara en permanent sexuell läggning och inte är att betrakta som en sjukdom som kan botas.”

Även biskopen Anders Arborelius har kommenterat Ingvar Fogelqvists uttalanden.

”Enligt den Katolska kyrkans lära får homosexuella människor absolut inte diskrimineras och det är fel att utesluta dem ur gemenskapen på grund av deras homosexuella läggning”, skriver han i samma pressmeddelande.

”Inom äktenskapet”

Men han menar också att enligt den katolska kyrkans tro, är ett sexuellt samliv bara accepterat mellan man och kvinna och då inom äktenskapet.

”Därför kan kyrkan inte godta samkönade äktenskap eller sexuella relationer utan försöker hjälpa de homosexuella att leva i sexuell avhållsamhet.”

TT har under dagen sökt både Arborelius och Fogelqvist för kommentarer men istället har de valt att svara via mejl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.