Foto: Kaisa Andersson/ SVT

Katriina Sjöberg röstade i det finska presidentvalet

Publicerad

När förhandsröstningen till Finlands presidentval startade på fredagen var Katriina Sjöberg på plats i vallokalen i Oskarshamn.

Katriina Sjöberg, som är finsk medborgare, har röstat i alla finska val sen hon flyttade till Sverige för 48 år sen och hon tror att valet redan är avgjort. Den sittande presidenten Sauli Niinistö väntas vinna valet. Katriina Sjöberg vet hur hon tycker att en president ska vara.

– Att vara som vanligt folk och lyssna på dom, det tycker jag är en viktig egenskap hos en president, säger hon.

Presidentval i Finland 2018

I just Oskarshamn bor många svensk-finländare och det är den enda orten i Kalmar och Kronobergs län som håller vallokalen öppen till det finska presidentvalet. I hela Sverige har cirka 100 000 personer rösträtt i det finska presidentvalet.

När vallokalen i Oskarshamn öppnade vid lunch var det många som kom och under eftermiddagen hade 28 personer hunnit förtidsrösta. Vallokalen håller öppet även under lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Finland 2018

Mer i ämnet