Kaj-Mikael Petersson (KD) partiavdelningsstyrelseledamot i Lessebo kommun. Foto: privat/fotomontage

KD och SD inleder samarbete i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blev det klart att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna inleder valteknisk samverkan i Lessebo kommun. 

Genom ett samarbetet får de båda partierna i opposition fler platser i nämnder och styrelser. 

– Vi tycker att majoriteten har tagit till sig alldeles för mycket. Det blev bara tre platser kvar till oppositionen i nämnderna och det är för att motverka det som vi inleder valteknisk samverkan, säger Kaj-Mikael Petersson (KD) partiavdelningsstyrelseledamot i Lessebo. 

Kristdemokraterna är nya i kommunfullmäktige med ett mandat. 

– KD kommer nu att få en plats i kommunstyrelsen och platser de två största nämnderna, barn-och utbildningsnämnden och socialnämnden.

Sverigedemokraterna fick fem mandat i kommunvalet, men även de vinner på samarbetet med KD. 

– Genom att V är med i majoriteten så tappade SD i femmannanämnderna. De fick inte heller någon plats i bolagsstyrelserna. Nu kommer KD och SD att dela på de platserna, säger Kaj-Mikael Petersson (KD). 

Är det kontroversiellt i partiet att ni samarbeta med SD?  

– Nej vi har hört oss för uppåt i partiet och det har inte varit några problem. Det här är inget djupare samarbete, utan valteknisk samverkan helt enkelt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer