Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Bengtsson har dokumenterat bilkyrkogården i Ryd sedan 40 år tillbaka. Foto: SVT

Bilkyrkogården i Ryd: ”Är lite spöklik stämning här”

Uppdaterad
Publicerad

På 80-talet stod det över 150 bilar på den gamla övergivna bilkyrkogården i Ryd, men nu är det knappt 100 kvar. Kerstin Bengtsson, som har sina rötter i Ryd, har dokumenterat platsen med sin kamera sedan 80-talet – något som resulterade i en fotobok om bilskroten 2018.

Åke Danielsson, eller ”Åke på Myren”, som grundaren till bilkyrkogården kallades, gick bort år 2000 och lämnade efter sig sin bilskrot vid den gamla bilvägen vid Kyrke Mosse utanför Ryd i Tingsryds kommun. Hans bilskrot har med åren blivit ett av Kronobergs populäraste besöksmål dit många kommer för att fotografera hans gamla bilar.

Hobbyfotografen och författaren Kerstin Bengtsson har sedan 40 år tillbaka dokumenterat de gamla bilarna med sin kamera och för tre år sedan släppte hon en bok om platsen.

– Åke hade inte någon idé om att det här var vackert på något vis. Han fattade aldrig varför jag var här och fotograferade hela tiden. Han sa alltid till mig ”Kan det vara något? En hop av skrot bara”, säger hon.

Det här fotot är ett av väldigt få som finns på Åke från hans tid på bilskroten, enligt Kerstin Bengtsson som också tagit bilden. Foto: Kerstin Bengtsson

Fredad av kommunen

Marken som Åkes gamla bilar står på är fredad av Tingsryds kommun och kommer vara det i 30 år framöver. Tanken är att naturen ska ha tagit över bilarna då.

– Om man tittar på bilarna så ser man att det förändras för varje gång man besöker platsen. De kommer försvinna ganska snabbt i marken, säger Kerstin Bengtsson.

Se klippet för att följa med på bilkyrkogården i Ryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges övergivna platser

Mer i ämnet