Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Kicki Svensson berätta om hur det är att bo i ett hus utan fibernätverk. Foto: Fanny Asplund/SVT

Kickis företag påverkas av dålig uppkoppling: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar län ligger sämst till i landet när det kommer till andelen hushåll som har tillgång till fiberbredband – värst drabbade är kommunerna Torsås och Högsby.

För Kicki Svensson som bor och arbetar i Skälsbäck, i ytterkanten av Högsby kommun, orsakar den dåliga internetuppkopplingen en del vardagsproblem.

Att arbeta, videochatta och titta på film är några av de saker som Kicki Svensson har problem med på grund av att hon inte har fiberbredband.

– Tittar man på en film så bryts det alltid när det är som mest spännande.

Begränsad uppkoppling

Kicki Svensson driver sitt företag hemifrån och har arbetsrummet på övervåningen. Men hon berättar att hon ofta får gå ner och jobba från hallen på grund av att internetuppkopplingen varierar mellan husets olika rum.

– Min man sitter alltid och läser e-tidningen i hallen på morgnarna, för det fungerar inte i köket.

Vill kunna ringa över fibernätet

Det är inte bara internetuppkopplingen som stökar ute i Skälsbäck, Kicki Svensson har också problem med telefonmottagningen. Hon vill ha fiber för att kunna ringa ordentligt.

– Sedan de klippte kopparnätet är det jättedålig telefonledning och det bryts ofta. Det är lite retfullt när det bryts en tre gånger när man pratar med en kund, det känns inte okej.

Blir för dyrt med fiber

Enligt Region Kalmar län beror länets undermåliga tillgång på fibernätverk på glesbefolkade områden. Något som Kicki Svensson instämmer i.

– Vi är för få och för utspridda. Det är långt mellan varje hus och då blir det för dyrt med fiber.

I klippet ovan hör du mer om Kicki Svenssons vardagsproblem och oro inför framtiden kopplade till bristen på god internetuppkoppling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer