Foto: Sten Winquist/ SVT

Kinka Barvestad tog SM-guld i värja

Uppdaterad
Publicerad

Kinka Barvestad vann SM-finalen i värja på hemmaplan i Kalmar Sportcenter på söndagen, när hon tävlade mot den fyra år yngre landslagskamraten Johanna Bergdahl.

Kinka Barvestad har tävlat mot Johanna Bergdahl många gånger, men aldrig tidigare har Kinka från Kalmar segrat. Nu tog hon sin tredje guldmedalj som senior, det första guldet sedan 2010.

– Den här gången var jag jättetaggad och jag hade bestämt mig för att försöka besegra henne,  säger 28-årige Kinka Barvestad.

Siktar på Rio

Idag är hon tillbaka till Linnéuniversitetets informationsavdelning på studentkåren i Kalmar, där hon arbetar med att hjälpa studenterna med alla möjliga frågor.

– Jag uppskattar mitt SM-guld, men nu är siktet inställt på OS i Rio 2016. Där hoppas jag att få tävla i både singel och i lagtävlingen, men det blir svårt för Sverige som inte är så framstående i värja, säger Kinka.

Tuffa konkurrenter

Sverige är idag rankad som nia i Europa, och för att kunna ta sig till OS så måste Sverige klättra minst till nummer fyra i rankinglistan.

– Starka lag som Ryssland, Ungern, Italien och Frankrike ligger före oss, så det blir tufft, konstaterar Kinka Barvestad.

Närmaste stora uppdrag blir världscuptävlingen i Rio om knappt två veckor, men det blir inte i den blivande OS-arenan.

Sedan tävlar hon vidare tillsammans med två andra svenskor i en individuell världscuptävling i Havanna veckan efteråt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.