Ev av tre kirurgavdelningar på Länssjukhuset i Kalmar tvingas hållas stängd på grund av sjuksköterskebrist. Foto: Bertil Ericson/TT

Kirurgavdelning hålls stängd – brist på sjuksköterskor ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebrist är orsaken när en av tre kirurgavdelningar på Länssjukhuset i Kalmar tvingas hålla stängt.

– Även om det inte är jättemånga platser det handlar om så blir det ett högre tryck på kliniken och vi slår i taket tidigare. Vi behöver ta hjälp av andra vilket inte är hållbart i längden, säger Fredrik Stenmark, verksamhetschef på kirurgkliniken i Kalmar.

Vanligtvis finns 63 vårdplatser fördelat på tre avdelningar på kirurgkliniken i Kalmar, vilka minskas till 56 platser och två avdelningar under sommaren. I höst har man inte kunnat återgå till 63 platser på grund av sjuksköterskebrist, vilket P4 Kalmar var först med att rapportera om.

– Det här är ingenting isolerat som händer just här, utan det är ett nationellt problem. Enda skillnaden är väl att det är första gången som vi drabbas på kirurgkliniken, säger Fredrik Stenmark.

Antalet operationer oförändrat

Trots att antalet vårdplatser på kirurgkliniken minskat från 63 till 56 så påverkas varken patienterna eller vårdkön.

– Vi opererar i samma volymer och öppnar upp för att operera de som står i kö efter att ha fått sin operation flyttad på grund av corona, säger Fredrik Stenmark och fortsätter:

– Det är framförallt en nackdel ur personalsynpunkt. I vanliga fall kanske man bara jobbar med sin specialitet, nu får vi flytta runt sjuksköterskorna mellan olika sektioner eftersom det är brist.

Kliniker hjälps åt

Framförallt märks nedgången av vårdplatser när antalet planerade operationer och akuta operationer stiger samtidigt.

– När det kommer toppar har vi inte möjlighet att klara av det själva. Då har vi fått ta hjälp av exempelvis medicinkliniken, säger Fredrik Stenmark.

Totalt handlar det om sex till åtta tjänster som måste tillsättas vid kliniken men när det kan göras är osäkert.

– I bästa fall har vi ett bättre bemanningsläge i början på nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer