16-åriga Anna bältades varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Innan Anna kom till rättspsyk hade hon vårdats på andra institutioner i åtta månader och blivit bältad vid ett enda tillfälle. På rättspsyk blev hon till en början bältad varje dag.

Bo Hejlskov är psykolog och har stor erfarenhet av att jobba med autister som skadar sig själva. Han menar att de ständiga bältningarna på rättspsyk kan ha fått Anna att må sämre.

– För det första var Anna ett barn när hon hamnade på rättspsyk och det hör ju inte hemma nånstans att låsa in barn på rättspsyk, säger Bo Hejlskov.

Unga med självskadebeteende

Bo menar också att det finns forskning som säger att bältningar förvärrar självskadebeteende. Och enligt honom har vården misslyckats varje gång de bältar en patient.

– Det är en rent grundläggande tanke som jag har, att om man bältar för att man är maktlös i situationen, så måste man ändra resten av behandlingen så det inte händer igen. Det måste vara ett nederlag för verksamheten att behöva spänna fast en 16-årig flicka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga med självskadebeteende

Mer i ämnet