Lotta Svensson, Naturskyddsföreningen Växjö. Foto: SVT

”Bytt bytt kommer aldrig igen”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen arrangerade Naturskyddsföreningen klädbytardagar på många orter i Småland- ett populärt evenemang.

I kvarterslokalen Slånbäret på Norr i Växjö hade Naturskyddsföreningen på lördagen en tillfällig butik för second hand. Men det gick inte att handla, utan det gällde att ta med egna plagg för att få byta till sig något annat.

– Vi i den rika delen av världen shoppar allt mer, trots överfyllda garderober. Det drabbar miljö och människor hårt i andra länder. Samtidigt så börjar många tröttna på slit-och-släng-trenden. Second hand är både miljösmart och kul, menade arrangören Lotta Svensson.

Kläder låg på bord och hängde på galgar. Skor trängdes på golvet och en och annan hatt fanns också till skänks.

Tusentals plagg

Förra året kom ett par hundra besökare till klädbytardagen i Växjö och upp emot tusen plagg bytte ägare. Minst lika många besökare förväntades i år.

I hela landet genomfördes förra året drygt 100 arrangemang med 11.400 besökare som bytte cirka 32.500 plagg med varandra.

Naturskyddsföreningen menar att förutsatt att de bytta plaggen ersatte inköp av nya plagg bidrog evenemanget med en stor resursbesparing; 22 ton kemikalier, 122 ton koldioxid och 81 000 kubikmeter vatten sparades.

– De plagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Livet på kläderna förlängs och vi bidrar till en bättre miljö, säger Lotta Svensson på Naturskyddsföreningen i Växjö.

Så här går det till på ett klädbyte

Du tar med dig max fem fina och fräscha plagg.

För varje plagg får du en biljett som du kan byta mot ett nytt plagg.

Det är helt gratis.

Plagg som ingen väljer skänks till en lokal second hand-butik. Du får inte tillbaka kläderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.