Nicolas Hansson på Smålands museum visar upp plagg tillverkade av gran. Nu ska granens användningsområden visas upp på ny utställning. Foto: SVT

Kläder tillverkade av gran på ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

På en ny utställning i Växjö är granens många användningsområden i fokus. Bland annat kläder tillverkade av gran.

Granen och skogen ligger många varmt om hjärtat. Att man kan bygga saker av gran visste många, men granen har fler användningsområden än så. På utställningen Wonderbaum visas granens användningsområden upp på Smålands museum i Växjö.

– Vi vill lyfta fram granens potential. Både inom produktion, bygg och konstruktion och även den textila produktionen som till stor del kan ersätta bomullen. Vi vill lyfta fram den kulturhistoriska aspekten med granen som varit viktigt i många hundra år, säger Nicolas Hansson på Smålands museum.

Tencel och lyocell

På utställningen visas kläder upp som är tillverkade av gran.

– Kläderna är tillverkade av växtfiber av gran med en teknik som heter tencel. Det här är ett material vars användning bara ökar, stora företag använder sig av den tekniken. Tencel är mer miljövänligt än bomull och det är behagligare att ha på sig. Råvaran är ju hämtad härifrån och kan ha förädlats i Sverige eller Europa. Bomullen kan ju ha transporterats långt innan det är ett färdigt plagg, säger Nicolas Hansson.

Nicolas Hansson menar att flera både stora och mindre klädföretag idag använder sig av gran i tillverkningen av kläder. Titta på tvättrådet på plagget, om det står lyocell eller tencell så är det gjort av växtfiber menar han och tillägger då att det är ett mer miljövänligt plagg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.