Foto: SVT arkiv

Klart: IVA-platser läggs ner på Oskarshamns sjukhus

Publicerad

På torsdagskvällen tog regionfullmäktige i Region Kalmar beslutet att minska fyra vårdplatser till två på intensivvårdsavdelningen, IVA, på Oskarshamn sjukhus.

Efter tre timmars debatt klubbades förslaget igenom med rösterna 36-30. Beslutet att stänga ner två medicinska intensivvårdsplatser betyder att patienter med behov av repiratorvård istället kommer att få vårdas på sjukhusen i Västervik eller Kalmar. 

Låg beläggning

Bakgrunden till förslaget är bland annat att beläggningen av intensivvårdsplatserna i Oskarshamn varit låg. Beläggningsstatistiken visar att drygt 30 procent av de fyra platserna var belagda 2017 och 2018.

Regiondirektören får genom torsdagens beslut i uppdrag att tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören genomföra förändringen.

Opinionen motsatte sig beslutet 

De fyra oppositionsparterna, M, V, KD och SD var emot beslutet och yrkade på återremiss. 

– Jag uppmanar majoriteten i region Kalmar län att visa lite mod. Mod att träffa de som bor i och kring Oskarshamn och samtala om sjukhusets framtid, mod att träffa de medarbetare som inte känner sig lyssnade på och hitta en gemensam väg framåt. Därför yrkade vi på ännu en återremiss så att vi kan vara trygga med att vi fattar ett väl underbyggt och förankrat beslut, säger Malin Sjölander (M). 

Sverigedemokraterna tror också att beslutet kan påverka sjukhusets attraktionskraft. 

– Det handlar inte bara om IVA-platserna utan även om sjukhusets attraktivitet både som arbetsplats och vårdinrättning, säger Sverigedemokraternas regionråd Martin Kirchberg, i ett pressmedelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet