Kammarmusikorkestern Musica Vitae. Foto: Lina Alriksson

Klassisk musik ska minska stress och oro bland sjuka barn

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg satsar på klassisk musik i väntrummen på barn- och ungdomskliniken i Växjö. Förhoppningen är att musiken ska minska stress och oro bland barn i vården.

Det är föreställningen ”Lilla A känner musiken” som ska visas på olika skärmar, det uppger regionen på sin hemsida. För musiken står växjöbaserade kammarmusikorkestern Musica Vitae. Orkestern är en del av Musik i Syd som är de som tillsammas med Region Kronoberg står bakom satsningen på klassisk musik i väntrummen.

– Vi hoppas att musiken i sig, och även ”Lilla A:s” och mitt sätt att undersöka den, ger barnen en stund som både stimulerar och ger dem avkoppling. Bara för att man ligger på sjukhus har man inte tappat sin nyfikenhet, säger skådespelaren Harald Leander till Region Kronoberg.

Tidigare projekt framgångsrika

Föreställningen har fått en signaturmelodi som kompositören Dan Bornemark skrivit.

– Det är ett hedersuppdrag att få skriva musik som ska omfamna svårt sjuka barn och unga som vistas i vården. Förhoppning är att musiken ska finnas där som ett stöd och ge stöttning till barnen, säger han till Region Kronoberg.

Tidigare har pilotprojektet ”Musik i väntrum – ro för själen”, som genomförts på skärmarna i väntrummen på Skånes universitetssjukhus, gett positiva resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet