Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Männen träffades och rekade inför aktionen en vecka innan. Se mer i klippet. Foto: Bilder ur polisens förundersökning.

Klimataktivister åtalas för intrång på Kalmar Öland airport

Uppdaterad
Publicerad

Två klimataktivister, varav en från Kalmar län, åtalas nu för ett intrång på flygplatsen i Kalmar i oktober förra året.

Det var den 31 oktober förra året som klimataktivister gjorde samordnade aktioner mot flera flygplatser runt om i Sverige, bland annat i Växjö och Kalmar.

En av de åtalade männen som är i 65-års åldern och hemmahörande i Kalmar län, klättrade över Kalmar flygplats staket med hjälp av stege och mattor – och tog sig sedan in på flygplatsens taxibana.

Kalmar

Han åtalas nu vid Kalmar tingsrätt för obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Ytterligare en man åtalas

En man i 45-års åldern åtalas för medhjälp, eftersom han ska ha hjälpt till vid aktionen genom att transportera verktygen och därefter forsla bort bilen från platsen.

Männen berättar i förhör att de ska ha kommit i kontakt med varandra via sociala medier och sedan träffats fysiskt första gången en vecka innan aktionen för att reka vid flygplatsen inför aktionen.

Vittne såg tre personer

Enligt ett vittne som arbetade i flygtornet så såg han med en kikare en bil stå parkerad utanför inhägnaden till flygplatsen och att vittnet sedan såg tre personer utanför bilen. Men i förhör så har ingen av männen berättat om övriga personers inblandning.

Båda männen vidgår händelseförloppet – men nekar till brott. I förhör säger mannen i 65-års åldern att han förnekar brott eftersom han vill hävda nöd och att klimatkrisen är mer akut än vad de flesta tror och att det behövs snabba åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet