Kalmarhem pausar bygget av det klimatsmarta ”cykelkvarteret” i Kalmar. Foto: Illustration: Tengboms

Klimatsmart nybygge stoppas – blir för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Kalmarhems planerade nybygge med klimatsmarta lägenheter i Funkabo stoppas. Orsaken är det osäkra ekonomiska läget.

Bolaget har sökt och fått bygglov för 137 nya lägenheter i stadsdelen Funkabo i Kalmar. I kvarteret Visiret var tanken att bygga klimatsmart med plats för över 400 cykelplatser och en bilpol med elbilar bland annat. Lägenheterna skulle stå inflyttningsklara 2024.

Men nu har Kalmarhems styrelse stoppat planerna. Bakom beslutet ligger bland annat skenande kostnader för byggmaterial.

– Sedan projekteringen påbörjades har byggindex ökat med nästan 15 % och den höga kostnadsökningen gör att anbuden överstiger våra prognoskalkyler, säger Ami Rosenqvist-Rosén projektledare för Visiret i ett pressmeddelande.

Osäkerhet i fastighetsbranchen

Totalt räknar Kalmarhem med att det planerade projektet skulle bli mellan 30 och 40 miljoner kronor dyrare jämfört med vad det beräknades kosta från start.

– Men det är inte bara kostnaden som avgör, det beror också på riskerna i fastighetsbranschen just nu. Men vi släpper inte projektet helt, vi vill ju genomföra det här i framtiden, säger Per Stephani, vd Kalmarhem till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet