Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Holmberg, trafikdirektör KLT, menar att kollektivtrafiken riskerar att urholkas om inga regelbundna biljettkontroller införs. Foto: SVT

KLT storsatsar för att komma åt gratisåkare

Publicerad

Kalmar länstrafik skärper biljettkontrollerna på bussar i Kalmar län, efter larm om många som plankar – och de gör det rejält. – Kontrollerna kommer öka med flera hundra procent, säger Christer Holmberg, trafikdirektör KLT.

Idag görs endast biljettkontroller på vissa hållplatser i Kalmar centrum när passagerarna kliver av bussen. Men från och med nästa måndag kommer fyra olika mobila team med kontrollanter ta plats och åka med bussar runt om i Kalmars stadstrafik och kontrollera biljetterna hos dem som sitter på bussen.

– Det blir en jättestor skillnad. Vi räknar med att varje enhet kommer att hinna kontrollera 50 personer per dag, så sammanlagt blir det 200 kontroller varje dag, säger Christer Holmberg.

KLT räknar med ett inkomstbortfall på över 100 miljoner kronor 2020, mycket på grund av det minskade resandet – men också på grund av att många passar på att åka gratis när man inte behöver passera chauffören på väg in i bussen.

Hör mer om KLT:s satsning mot biljettfusket i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer