Klubbcheferna Martin Åkerberg i IK Oskarshamn och Johan Rothlind i Västerviks IK är oroade över de nya kraven från förbundet. Foto: Pressbild/Bildbyrån

Licenskrav oroar allsvenska klubbarna: ”Kan tappa halva serien”

Uppdaterad
Publicerad

Under år 2022 ska alla lag i Hockeyallsvenskan ha ett eget kapital på fyra miljoner kronor för att beviljas licens. Men redan nu har flera klubbar motvind i ekonomin. Med de nya kraven riskerar ligan att halveras på antalet lag, menar flera klubbchefer SVT Nyheter Småland pratat med.

För samtliga lag i serien handlar det om att redovisa ett eget kapital på 1,5 miljon kronor den sista april. Tidigare var kravet 1 miljon för allsvenska klubbar och då fanns det samtidigt andra möjligheter att söka dispens.

– Jag tycker att man måste lyfta blicken lite och se vad vi ges för förutsättningar att uppfylla kraven. I SHL ökar de centrala intäkterna och tv-intäkterna markant under kommande säsong, så man får ganska så stor hjälp att uppfylla de här kraven, säger Martin Åkerberg IK Oskarshamns klubbchef.

Kapitalkrav för hockeyn

Kraven ökar med tiden

Kraven ökar succesivt och år 2022 ska alla lag i Hockeyallsvenskan ha ett eget kapital på fyra miljoner kronor för att beviljas licens.

– Det är ju enormt svårt för små klubbar som vi och flera med oss att uppnå ett eget kapital på fyra miljoner med bara den verksamhet som vi bedriver idag, säger Martin Åkerberg.

– I vårt fall handlar det om runt 25 procent av vår omsättning som vi helt plötsligt ska ha i vinst och det är ganska svårt även för många stora företag, säger Johan Rothlind klubbchef i Västerviks IK.

”Kan tappa halva serien”

Klubbchefer och ordföranden i Småland är överens om att det är rimligt att ställa krav på ett eget kapital i föreningarna. Men Västerviks IK och IK Oskarshamn tror, precis som Tingsryds AIF och Troja/Ljungby, att de nya licensreglerna kan bli förödande för Hockeyallsvenskan.

– Pratar man runt med kollegor i Hockeyallsvenskan så är det många som har det tufft att nå upp till de här kraven och det kan ju innebära att vi tappar fyra, fem, sex lag. Vi kanske kan tappa halva Hockeyallsvenskan om vi inte får draghjälpen från centralt håll och då är nog serien ett minne blott, säger Martin Åkerberg.

– Konsekvensen är ju att vi kanske har åtta klubbar i Hockeyallsvenskan som inte klarar av det och som blir nedflyttade. Då ska vi också hitta åtta division ett – klubbar som kan ta klivet upp med allt vad det innebär, säger Johan Rothlind.

”Tror inte vi hamnar där”

Svenska hockeyförbundets ordförande Anders Larsson tror dock inte att det kommer gå så långt att halva Allsvenskan tvingas hoppa av.

– Jag varken tror eller hoppas att vi hamnar i en sådan situation. Reglerna är fastlagda på Svenska ishockeyförbundets förbundsmöte och är ju ingenting som kan ändras under resans gång, säger han till SVT.

Anders Larsson är ordförande i Svenska Ishockeyförbundet Foto: SVT/Pressbild

De nya reglerna beslutades i somras efter förhandlingar mellan förbundet och ligorna.

– Jag har full respekt för att de här nya tuffare kraven är en utmaning för klubbarna, men det är också otroligt viktigt med de här reglerna som vi tillsammans har satt upp i hockeysverige och som hela hockeyrörelsen har ställt sig bakom. Det handlar ju om att kvalitetssäkra och säkra produkten svensk elithockey, säger Anders Larsson.

Så förändras licensreglerna

Under flera år tillbaka har kravet på eget kapital legat på 1 miljon kronor för de allsvenska klubbarna. Något som nu höjs till 1,5 miljon och som ska redovisas senast den 30 april.

I SHL har nivån på 4 miljoner kronor funnits ett par år. För SHL-föreningarna ökar kraven först under säsongen 2018/2019. Då till 5 miljoner i eget kapital.

I Hockeyettan har det handlat om att redovisa ett plusresultat, om det så bara handlat om en krona plus. Nu krävs 100 000 kronor i eget kapital.

Nu ökar kravet på eget kapital fram till år 2022, något liknande planlagd ökning har heller inte funnits innan.

Tidigare har det också funnits så kallade kontrollår. Det vill säga om en förening inte klarar kraven har de kunnat få dispens ett år och där med spela vidare i aktuell serie. Kontrollåren har återkommit med jämna mellanrum.

Kontrollåren plockas nu bort. Antingen får föreningen licens, eller inte. Om hockeyklubben inte klarar kapitalkravet så finns dock fortsatt möjlighet att få licens. Men då endast vid ett tillfälle under en femårsperiod. Föreningen ska då också kunna redovisa en plan för hur de ska nå upp till kapitalet kommande år.

När det gäller SDHL finns inte samma krav. Föreningarna har en försökstid där de ska visa upp en stabil ekonomi till och med säsongen 2021/22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kapitalkrav för hockeyn

Mer i ämnet