Den 26-åring som högg en man i 50-årsåldern i Alvesta i somras får sin dom ändrad av Göta hovrätt. Foto: Carl Carlert

Gärningsman får halverat straff för knivhugg i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-åring som i oktober dömdes till åtta års fängelse för mordförsök fick i dag domen ändrad och fängelsestraffet halverat. Göta hovrätt ändrar domen till grov misshandel och fyra års fängelse. 

Det var den 3 juni som en 26-årig man knivhögg en man i 50-årsåldern med kökskniv i Alvesta. Mannen överlevde men blev allvarligt skadad. Han fick stickskador i bröstet och vänster arm samt drabbades av svår blodförlust.

Dömdes för mordförsök

Gärningsmannen dömdes i oktober till åtta års fängelse för mordförsök. 

Enligt Växjö tingsrätts dom var gärningen livsfarlig och 26-åringen visade synnerligen hänsynslöshet och råhet. 26-åringen själv hävdar att han agerade i nödvärn.

Domen överklagades till Göta hovrätt som under måndagen kom med en förmildrande dom. Domen ändras till grov misshandel och fyra års fängelse.

Hovrätten är enig med tingsrätten om att gärningsmannen inte ska ha handlat i nödvärn och att han varit medveten om risken att offretkunde avlida av knivhuggen. Dock menar hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 26-åringen handlat med uppsåt att döda. Därför ändras domen till grov misshandel och straffet sänks.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer