Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Köldknäppen gav liv åt skidbacken: ”Extra viktigt i år”

Publicerad

Förra vintern stod snökanonerna still i Svartbäcksmåla utanför Nybro. Men i år, tack vare den kalla perioden som nu ligger bakom oss, så har man kunnat köra kanonerna tillräckligt länge för att hålla öppet under sportlovsveckan.

– Förra året kunde vi inte köra en enda dag. Vi fasade att det skulle bli en sån vinter till, berättar Anders Thor som är ordförande i Nybro slalomklubb.

Han säger att backen nu har omkring 50 centimeter hårt packad snö, som kan klara sig två veckor trots den varma perioden som ligger framför oss.

Risk för trängsel

När backen öppnade i mitten av januari fanns en viss oro för trängsel, och trots att backen i sig är stor nog att inte utgöra någon risk, så tycks folk samlas vid grillplatserna.

– Vi har satt upp skyltar för att folk ska hålla avstånd, men man måste ta ett eget ansvar som besökare, säger Anders Thor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.