Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jenny Sjöström från Kommunal lämnar över protestlistan till regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M). Foto: SVT

Kritik mot försämrat OB – här lämnas protestlistan över

Publicerad

Fackförbundet Kommunal har tidigare kritiserat Region Kronoberg för att göra skillnad på medarbetare när regionen beslutat att förlänga det extra OB-tillägget – men bara för vissa yrkesgrupper. Under onsdagens regionfullmäktigesammanträde lämnade fackförbundet Kommunal över en protestlista mot beslutet.

Region Kronoberg beslutade hösten 2018 att tillfälligt höja OB-tillägget för all personal med 60 procent över ordinarie ersättning. Beslutet gällde fram till mars 2020.

Tidigare i år beslutade regionen att tillfälligt förlänga höjningen. Höjningen är nu något lägre än tidigare, närmare bestämt 50 procent över ordinarie OB-tillägg.

Gäller för vissa yrkesgrupper

Men den tillfälliga höjningen gäller bara för vissa yrkesgrupper. Det rör sig om sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, biomedicinska analytiker och medicinska sekreterare som framöver fortsatt kommer få extra mycket OB-tillägg.

För undersköterskor och skötare slopas den extra OB-ersättningen helt. Det har gjort att fackförbundet Kommunal riktat skarp kritik mot beslutet, som man menar gör skillnad mellan olika yrkesgrupper.

– Jag ser med bestörtning på det här. Det är ett orättvist beslut eftersom man behåller tillägget för sjuksköterskor men tar bort det för de andra yrkesgrupperna. Det är lika slitsamt att arbeta på kvällar och helger för alla, sade Jenny Sjöström, från Kommunal Kronoberg, tidigare i februari.

Lämnade över protestlista

På onsdagen sammanträdde regionfullmäktige. Under allmänhetens frågestund passade Kommunal på att uttrycka sin kritik mot beslutet inför de samlade politikerna och samtidigt lämna över en protestlista till regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).

Protestlistan har över 2400 underskrifter och är underskriven av såväl medlemmar i Kommunal som medlemmar i andra fackförbund, som sjuksköterskor och läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer