Pandemiåret 2020 fick Mörbylånga över 200 nya invånare. En effekt av att fler söker sig utanför storstäderna tror kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S). Foto: SVT/Arkiv

Kommunalrådet om Mörbylångas framgång: Trend att flytta till landet

Publicerad

Mörbylånga är den kommun i Kalmar län som ökat sin befolkning mest, relativt sett. 236 personer har befolkningen ökat med under fjolåret – en effekt av att det blivit trendigt att bosätta sig utanför de större städerna, tror kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S).

– Dels tror jag det finns en svängning i samhället, som delvis har med pandemin att göra, som innebär att människor ser att man kan bosätta sig på landsbygden och i mindre orter och ändå kunna jobba och leva ett gott liv, säger hon.

Kommunen har inte bara sett en befolkningstillväxt i tätorten Färjestaden, utan börjar nu skönja en trend av att även mindre samhällen på landsbygden lockar inflyttare:

Mörbylånga

– Vi ser en stor efterfrågan på tomter och bostäder både i orter som Gårdby, Glömmige och Grönhögen, säger Matilda Wärenfalk (S).

Väntas nå befolkningsmål tidigare

Enligt Mörbylånga kommuns egen prognos ska man nå målet 15 866 personer år 2027. Med 2020 års siffra på 15 487 personer ser det målet ut att kunna nås tidigare än så.

– Det finns inget självändamål i en kommun att alltid växa utan det handlar om att vi har en utmaning som vi delar med många kommuner: att vi blir allt fler äldre, och även allt fler yngre och inte lika många i arbetsför ålder. Det är allt färre som ska försörja allt fler, och då behöver vi verkligen inflyttning av folk i alla åldrar. Sen handlar det om kompetensförsörjning, måste försäkra oss om att vi har arbetskraft inom kommunen, så man både kan bo och jobba här, säger Matilda Wärenfalk.

Behövs bostäder

En av de viktigaste frågorna för kommunen framåt är bostadsbyggandet. Under förra veckan presenterade kommunen exempelvis ett förslag på ny detaljplan som möjliggör för 1200 nya bostäder och verksamhetsytor i västra Färjestaden.

– Vi har detaljplaner på gång som möjliggör för en mängd ytterligare bostäder, sen kan man inte bo i en detaljplan utan det krävs att någon vill bygga också, säger Matilda Wärenfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet