Fyra avdelningschefer i Kiruna fick gå före i vaccinationskön när de tog del av överblivna vaccindoser. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Chefen tog sista vaccindosen i flaskan – nu ska det utredas

Publicerad

En högt uppsatt chef i Mörbylånga kommun gick före i kön och tog en vaccinspruta mot covid-19. Nu ska hennes handlande utredas.

Chefens förklaring är att det fanns en dos kvar i flaskan – och personen som skulle få den hade lämnat återbud. I brist på anda kandidater för sprutan, valde chefen att ta den själv.

– Det viktiga är att inte slänga viktig medicin, säger chefen till Barometern.

Men om hon agerade rätt ska nu utredas.

”Upprörda och arga”

– Vi vill ta reda på om vi har följt våra rutiner och få fram en bakgrund till hur det kunde bli på det här sättet, säger kommundirektören Ann Willsund till SVT.

Det är en grannkommun till Mörbylånga som ska göra utredningen. Frågan är också om Mörbylånga måste uppdatera sina rutiner.

Sedan chefens förfarande uppdagades har kommunen fått mycket reaktioner från personer som anser att hon gjorde fel.

– Det är medborgare som är upprörda och arga, jag har full respekt för det. Det är därför vi behöver mer fakta innan vi går vidare. Annars blir det bara spekulationer, säger Ann Willsund.

SVT har sökt den berörda chefen som hänvisar till kommunchefen Ann Willsund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer