Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annette Andersson är kommundirektör i Kalmar. Hon berättar i videon om varför kommunen anställde just Anna Flink för just den här tjänsten. Foto: Hamed Ubaid-Karlsson

Här är nya tjänsten som ska bekämpa bidragsfusk i Kalmar

Publicerad

Mellan åren 2019 och 2021 mer än fördubblades mängden domar när det gäller bidragsbrott och penningtvätt, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Kalmar kommun inrättar nu en helt ny tjänst i kampen mot bidragsbrott.

En ny extra tjänst för att bekämpa det som brukar kallas välfärdsbrott var en del i vårbudgeten för Kalmar kommun och nu är det klart att Anna Flink, som tidigare var säkerhetschef i Södertälje, ska börja på tjänsten.

I december tillträder hon jobbet, som benämns välfärdsstrateg. 

Kalmar

– Jag är otroligt stolt och glad att Anna vill jobba hos oss, säger kommundirektör Annette Andersson.

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att antalet lagförda bidragsbrott och penningtvättsbrott har mer än fördubblats i Sverige mellan 2019 och 2021. Foto: SVT

Lagförda ekobrott fördubblades

Den senaste statistiken från Brå visar att antalet lagförda bidragsbrott och penningtvättsbrott har mer än fördubblats mellan 2019 och 2021 i Sverige.

Bidragsbrott har ökat från 500 lagförda till över 1 000 i landet. Och Anna Flinks främsta uppgift blir att bekämpa just dessa brott i Kalmar kommun.

– Vi vill vara steget före, målet är att hindra att det ska bli ett stort problem, säger Annette Andersson.    

Hör kommundirektören berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet