Foto: SVT

Kommunen om att planera ”tidernas tråkigaste guldfirande”

Uppdaterad
Publicerad

Glädje, guldkonfetti och vilda supportrar. På måndagskvällen när slutsignalen ljöd var det mesta som vanligt. Men dagen efter är allt annorlunda, torget står öde och inga glada spelare som åker buss genom stan. Mitt i detta vakum försöker kommunen ändå skapa någon typ av feststämning.

I många veckor har ansvariga på Växjö kommun funderat. Ett SM-guld i ishockey låg inom räckhåll, men hur skulle man fira mitt i en brinnande pandemi. Det har inte varit lätt, berättar Tomas Ekelius, förvaltningschef kultur och fritidsförvaltningen.

– Vi har fått tänka, sen tänka om, och sen tänka om igen, säger han till SVT.

Kommunfullmäktiges ordförande Bo Frank (M) skulle vid den här tiden vanligtvis ha planerat för fullt för sitt hyllningstal inför tusentals på Stora torget, men i år blir det inget med det, konstaterar han när SVT ringer.

– Man är ju upprymd efter gårdagen, men det är ju coronatider, så det blir ingen mottagning på residenset i år, säger han.

”Digitalt torgfirande”

Men helt obemärkt kommer ”tidernas tråkigaste SM-guld” ändå inte gå förbi. Kommunen har idag börjat pynta stan i orangea färger. Dessutom ska hockeyspelare i kartong placeras ut i city och på Grand Samarkand, där den som vill kan fotas som en Lakersspelare, och lägga ut bild på sociala medier med en hälsning till Växjö Lakers.

Dessutom ska ett ”digitalt torgfirande” firande sättas ihop av klubben. Det kommer kunna ses på Växjö Lakers sociala medier på onsdagskvällen, med bilder från säsongen, blandat med intervjuer och bilder från guldfirandet.

”Mer synd om studenterna”

Hur känns det att planera tidernas tråkigaste guldfirande?

– Jag tycker det är lika viktigt i år som andra år, men det är så klart synd att vi inte kan göra det fullt ut, samtidigt är det mer synd om alla studenter som inte kan fira, Växjö Lakers har ju chansen att vinna guld igen nästa år, säger Tomas Ekelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.