Kommunen satsar på hantverkare

Publicerad

Duktiga hantverkare hjälper Växjöborna till ett lättare liv eftersom man nu kan ta allt trasigt till ett och samma ställe.

Nu kan Växjöborna få hjälp med att både laga gräsklipparen och sy upp byxorna på samma gång. Det är på Hantverkarnas hus som ett företag startat med hantverkskunnande från hela världen. Och för att göra detta möjligt har kommunen satsat på att omvandla socialbidraget till ett stöd för den som vill starta företag.

Det råder full aktivitet på Hantverkarnas hus i dag. Här lagar Kathim Al Qashmi motorer av alla slag och Jamal Abo Khalifeh tar emot en kund i sitt skrädderi.

Kathim har arbetat som vitvarureparatör i Bagdad under många år, och reparerar nu allt ifrån gräsklippare till vattenskotrar och symaskiner.

Skräddare i femton år

Jamal har arbetat som skräddare i Irak i nästan femton år, och sedan två år i Syrien. Han syr bland annat kvinnokläder och gardiner, och när Smålandsnytt besöker honom håller han på att måtta ett par byxor som en kvinna vill sy upp.

– De här byxorna ska jag sy in, men jag kan också designa nya kläder om kunden önskar, säger Jamal.

Hyr in sig i Mackens lokaler

Det är totalt sex hantverkare som tillsammans har bildat ett bolag och hyr in sig på Ekonomiska föreningen Mackens lokaler i Växjö, och finansieringen är något ovanlig. För att finansiera företaget har kommunen beslutat sig för att omvandla socialbidrag till en sorts startpeng för företag.

– Man får använda sitt ekonomiska bistånd i sex månader när man kickar igång företaget. Sedan är förhoppningen att företaget ska vara bärkraftigt och försörja de som är iblandade i det, säger Sven Olofsson som är utredare på näringslivskontoret i Växjö kommun.

Idén bygger på återvinning

Fredrik Bergman som är initiativtagaren bakom företaget tycker att det är en bra satsning av kommunen, som vänder sig till både nyanlända och personer som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid.

– Nu kan duktiga hantverkare samlas och bilda en gemensam ekonomisk förening, och samtidigt ge Växjöborna ett lättare liv eftersom man kan ta allt trasigt till ett och samma ställe.

Idén bygger på att man lagar och återvinner saker istället för att kasta. Återvinningsidén finns också hos hantverkarna, bland annat hos Åsa Jonasson som är silversmed.

– Här har jag gjort om ett silverarmband som gått sönder till en ring. Istället för att slänga saker som går sönder kan man ju göra om dem, säger Åsa Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.