Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
16 av 20 kommuner i Kronoberg och Kalmar län överväger besparingar. SVT:s reporter förklarar varför. Foto: SVT

Kommuner dras med stora ekonomiska problem – besparingar väntar

Uppdaterad
Publicerad

16 av 20 kommuner i Kronoberg och Kalmar län överväger besparingar för att få verksamheten att gå runt. Det visar en undersökning som SVT har genomfört.

Sveriges Television skickade ut en enkät till samtliga Sveriges kommuner och bad dem beskriva det ekonomiska läget. I svaren uppger 80 procent av kommunerna att de har besparingsplaner.

I vårt område svarade 16 av 20 kommuner att de kommer att behöva genomföra besparingar. Hultsfred och Torsås är de enda två kommunerna som uppger att de inte har några sparplaner. Älmhult och Lessebo valde att inte besvara enkäten och SVT har därför inga uppgifter därifrån.

Olika anledningar

Anledningarna till de ekonomiska svårigheterna skiftar mellan kommunerna. Ett återkommande svar är dock en ofördelaktig demografisk sammansättning med många barn och äldre och för få människor i arbetsför ålder. Något som leder till att allt färre ska försörja allt fler. Samtidigt lider vissa kommuner av att arbetsföra invånare lämnar kommunerna för att bosätta sig på orter med bättre jobbmöjligheter.

”Flyktingmiljoner” trappas ner

Flera kommuner uppger även kostnader kopplade till  stort antal asylsökande år 2015 som en orsak till de ekonomiska problemen. I takt med att de statliga så kallade ”flyktingmiljonerna” trappas ner får kommunerna ta över det ekonomiska ansvaret för de nyanlända. Något som leder till ökade kostnader för socialförvaltningen då många saknar arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer