Socialchef Claes Wiridén tror inte att det finns generella brister, utan ser på incidenten som en enskild händelse. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kommunen svarar på covid-kritiken – ser på incidenten som enskild händelse

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom hemtjänsten i Torsås kommun som SVT Nyheter Småland har pratat med riktar kritik mot kommunen och menar att informationen om vilka hemtjänsttagare som är, eller misstänks vara, sjuka i covid-19 inte är tillräckligt tillgänglig. Torsås kommun slår ifrån sig kritiken.

– Vi har inga som helst indikationer på att det skulle vara några brister i vår kommunikation mellan chefer, arbetsledning, sjuksköterskor och de som utför arbetet, säger Claes Wiridén, socialchef i Torsås kommun.

”Anna” berättar för SVT att hemtjänstpersonalens arbetssituation blir allt mer pressad och att hon är orolig för att det finns risk att personalen missar när de ska använda skyddsutrustning hos de äldre. Information om bekräftade eller misstänkta fall av covid-19 finns nämligen enbart tillgänglig via hemtjänstens interna datasystem, och inte via de mobiltelefoner som personalen använder när de arbetar hemma hos de äldre.

Ser ingen generell brist

Torsås kommun ser på incidenten som ”Anna” berättar om som en enskild händelse, och menar att informationen om covid-smitta är tillräckligt lättillgänglig.

– Vi går ständigt igenom de avvikelser som kommer in kopplat till hur vi utför våra uppdrag. Det finns ingenting som pekar i denna riktning, vilket säger mig att det inte finns någon generell brist i det här utan då är det mer av en ad hoc-karaktär och det blir lite svårare att hantera, säger Claes Wiridén.

Kommer ni ser över det här nu när informationen kommit?

– Ja, det här blir ju ett led i vår ordinarie verksamhetsutveckling, där man får resonera kring om man kan tydliggöra saker så att vi inte tappar bort nödvändig information till medarbetare, säger Claes Wiridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.