På alkohol- och drogmottagningen i Kalmar ser man hur spelbolag fortsätter att rikta reklam mot personer som försöker sluta spela. Foto: TT

Kommunerna erbjuder hjälp för att sluta spela

Publicerad

Sedan ett år tillbaka måste kommunerna hjälpa människor som är spelberoende. Det ses som ett missbruk, precis som alkoholism eller drogberoende.

I Kalmar kommun är andelen spelmissbrukare fem procent av dem som söker hjälp.

– Antalet har varit rätt konstant under de senaste åren, säger Bodil Hammas, sjuksköterska på alkohol- och drogmottagningen i Kalmar.

Kalmar

Hon är irriterad på spelbolagen som aldrig verkar vilja släppa taget om sina spelare. Och hon berättar om en kvinna som slutade spela för ett år sedan. Ändå kommer det fortfarande hälsningar från spelbolag som undrar vart hon tagit vägen: ”Vi saknar dig”

– Den här kvinnan har skulder på 700 000 kronor. En annan är nu skyldig tre miljoner kronor och måste sälja sitt hus. Och samtidigt är det spelreklam överallt. Det är provocerande.

”Steg från noll till 15 sökande direkt”

I Oskarshamns kommun är andelen spelmissbrukare större:

– Mer än var tionde person som vänder sig till oss söker hjälp för spelmissbruk, säger Annette Roth, chef för enheten med ansvar för att hjälpa personer med missbruk, beroende eller våld i nära relationer i Oskarshamns kommun.

Det tog ordentlig fart när den nya lagen trädde i kraft vid förra årsskiftet:

-Det steg från noll till 15 sökande direkt.

Hur långa väntetider handlar det om?

-Inom tre dagar ska vi få kontakt för ett första samtal. Men det är förstås bara början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet