Flera kommuner i Kalmar och Kronoberg saknar beredskap för att hjälpa ungdomar med uppehållstillstånd med boende. Foto: TT

Kommunerna saknar beredskap för boende till ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av sju tillfrågade kommuner i Kalmar och Kronobergs län har någon särskild beredskap för att hjälpa unga som fått uppehållstillstånd enligt gymnasielagen med boende. Det visar en enkät från Socialstyrelsen.

Den så kallade gymnasielagen innebär att vissa ensamkommande ungdomar som redan fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning fick möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd för att studera på gymnasienivå i Sverige. Sammanlagt fick Migrationsverket ta emot 11 660 ansökningar.

För att få en bild av hur situationen ser ut för gruppen som ansökt genomförde Socialstyrelsen i slutet av 2018 en enkätundersökning bland Sveriges kommuner. Undersökningen skickades till 83 kommuner och 69 valde att delta. Vilka kommuner som valdes baserades på geografi och befolkningsstorlek för att kunna ge ett representativt urval.

Ingen kommun erbjuder hjälp med boende

Tre kommuner i Kronobergs län och fem kommuner i Kalmar län har svarat på enkäten. På frågan om kommunen har vidtagit några särskilda åtgärder för att ha beredskap för att kunna erbjuda boende till ungdomarna som beviljats uppehållstillstånd enligt den nya lagen svarar ingen kommun ja.

I Kronobergs län svarar Markaryd, Uppvidinge och Växjö nej på frågan, och samma sak svarar Nybro, Kalmar och Vimmerby i Kalmar län. Högsby och Borgholm svarar att de gjort bedömningen att särskild beredskap inte behövs.

Inget krav

En person vars beslut om uppehållstillstånd inte avgjorts än har enligt lag rätt till boende via Migrationsverket. Men de som får uppehållstillstånd enligt gymnasielagen måste då ordna boende på egen hand. De har rätt till försörjningsstöd på samma villkor som andra kommuninvånare. Men ingen person, oavsett ursprung, har rätt att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan en person som ordnat sitt boende få ekonomiskt stöd att betala sin hyra.

Svåraste frågan att lösa

Av alla svarande kommuner uppgav en fjärdedel att de vidtagit särskilda åtgärder när det gäller att erbjuda boende för de unga, och ytterligare en fjärdedel svarade att de inte tycker att beredskap för sådana åtgärder behövs.

Enkäten avslutas med en öppen fråga om läget i kommunen utifrån nya gymnasielagen, och sett över hela Sverige framstår boendesituationen som den svåraste frågan för de unga att lösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.