Ölandsbron anses vara ett exempel på utsatta mål om Sverige skulle tvingas försvara sig mot främmande makt. Foto: TT

Ölandskommunerna kräver svar av försvarsministern – vill ha militär närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Toppolitikerna i Borgholm och Mörbylångas kommun har nu skickat en gemensam skrivelse till försvarsminister Peter Hultqvist (S). I brevet vill man ha svar på frågan om varför inte försvaret på Öland rustas upp, när regeringen lägger miljarder på Gotland och Bornholm.

Brevet till försvarsdepartementet är undertecknat Ilko Corkovic (S) och Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordföranden i Borgholm och Mörbylånga. Där ställer man frågar kring varför det inte satsas militärt på Öland.

”Har bara hemvärnet”

Förra veckan kom beskedet från regeringen om ny försvarsmiljard till Gotland, vilket ska användas till att finansiera kasernbyggnader, anläggningar till militärfordon och sjukvårdsberedskap. Trots att Öland ligger i princip lika nära den ryska exklaven Kaliningrad som vad Gotland gör, så står de fortfarande utan någon militär närvaro.

– Vi anser att vi är utsatta också. Vi är oerhört sårbara med tanke på Ölandsbron. Vi kräver inte lika stor militärsatsning som på Gotland, men vi vill gärna ha svar på frågorna kring hotbilden mot Öland. Sen skulle någon militär närvaro också vara önskvärt, just nu har vi bara hemvärnet, säger Borgholms kommunstyrelse ordförande Ilko Corkovic (S). 

Oroliga medborgare

Enligt Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) får kommunen samtal från oroliga medborgare om det försämrade säkerhetsläget dagligen.

– Vi får bland annat frågor om vad som händer om Ölandsbron sprängs och var det finns skyddsrum, säger Ilko Corkovic (S).

KLIPP: Här berättar regering om miljardsatsningen på Gotlands regemente

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Max Elger (S) finansmarknadsminister och Magnus Frykvall, regementschef på Gotlands regemente berätta om satsningen. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.