Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var är alla 18- och 19-åringar?” frågar sig Karin Gustavsson, bemanningschef i Mönsterås kommun. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Kommunernas larm: Svårare än någonsin att lösa vikariepusslet till sommaren

Publicerad

Det har varit tuffare än någonsin för kommunerna i Kalmar– och Kronobergs län att rekrytera sommarvikarier till äldreomsorgen i år. Det visar en enkät som SVT Nyheter Småland gjort.

SVT Nyheter Småland frågade alla kommuner i Kronobergs– och Kalmar län hur det gått att hitta semestervikarier till äldreomsorgen i år.

14 av 20 kommuner svarade att det varit extra svårt att hitta personal med kompetens.

Mönsterås

– Det har varit många sena dagar och nätter, säger Karin Gustavsson, bemanningschef i Mönsterås kommun.

Hör Karin Gustavsson berätta mer i klippet ovan.

”Var är 18-åringarna”

En påtaglig trend i just Mönsterås äldreomsorg är att gymnasieungdomarnas jobbansökningar lyser med sin frånvaro.

– De flesta börjar inte förrän de är i 20-årsåldern, så det är klart att vi undrar var 18- och 19-åringarna håller hus, säger Karin Gustavsson.

En ingångslön för ett 18-årigt vårdbiträde utan eftergymnasial utbildning ligger på drygt 21 000 kronor i  Mönsterås kommun. 

5 000 kr för flyttad semestervecka

Trots ett färre antal sökande till vikarietjänsterna har de flesta kommuner ändå lyckats anställa tillräckligt med personal.

– I nuläget kvarstår rekrytering av knappt fem personer. Det skall sättas i ett perspektiv av att vi har anställt över 300 personer, skriver Mattias Ask, förvaltningschef i Kalmar kommun, i ett meil.

Men i Torsås saknas fortfarande drygt 15 semestervikarier, och i Högsby har jobbannonsen förlängts till slutet av juni.

Ett par kommuner erbjuder ersättning till ordinarie personal som väljer att flytta på sin semester så att sommarbemanningen kan lösas.

– De får 5 000 kr per vecka eller en extra månadslön om de arbetar hela semesterperioden, skriver Joakim Nyman, socialchef i Västerviks  kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet