Christina Fosnes (M) står för sitt blogginlägg.

Kommunpolitiker anklagar utlandsfödda för gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

I ett blogginlägg slår det moderata oppositionsrådet i Kalmar, Christina Fosnes, fast att en anmäld gruppvåldtäkt söder om Kalmar i somras begicks av utrikes födda.

Det var i söndags som Christina Fosnes skrev om våldtäkter på sin blogg. Bland annat om en anmäld våldtäkt i skogen i Kolboda söder om Kalmar. Så här skriver hon:

”Varje vecka kan man läsa om våldsdåd, övergrepp och ofredanden. Vi står inför ett vägskäl av farlig utveckling i ett samhälle som riskerar bli alltmer splittrat. Det har framkommit offentligt att det är utrikesfödda både vad gäller Gotland och Kolboda som stått bakom övergrepp.”

Blogginlägget har väckt starka reaktioner, bland annat från Kalmars kommunalråd Johan Persson (S).

– Att man pekar ut ett kollektiv som skyldig till ett grovt brott och dessutom föregriper en polisutredning och en fällande dom – jag har aldrig varit med om en politiker som uttalat sig på det sättet. Det är domstolar som dömer människor, säger han till P4 Kalmar.

Blogginlägget får även skarp kritik från polisen, som menar att det försvårar polisarbetet.

Säger sig ha fått information

Men Christina Fosnes vill inte backa från sitt blogginlägg.

Hur kan du slå fast att det är utrikes födda som begått den anmälda gruppvåldtäkten i Kolboda, söder om Kalmar?

– Jag har fått den här informationen av människor som är involverade i ärendet, säger Christina Fosnes.

Polisen som utrett anmälan och jobbat med den sedan i somras har hittills inte någon bevisning som pekar mot någon eller några som skulle vara misstänkta för brottet. Hur kan du då veta att de är utrikes födda?

– Jag litar på de som berättat det för mig. Och mitt syfte var inte att fördjupa mig i just det, utan att lyfta ett samhällsproblem. För vi har ett växande problem och det finns en oro som vi politiker måste möta för att inte fördjupa utanförskapet.

Men om det inte handlar om utrikes födda som begått den anmälda gruppvåldtäkten, och du slår fast att det är så, är det inte en stor risk att ett sådant påstående ökar utanförskapet?

– Men det har inte varit mitt syfte. Jag vill ju att vi ska kunna belysa den oro som finns i samhället.

Är det inte i själva verket så att du lyssnat på skvaller?

– Nej, det har jag inte. Men, jag har inte pratat med polisen, så jag vet inte vad de säger i det här fallet. Och skulle det visa sig att jag har fel, så är det ju så klart inte bra.

Ska du ta kontakt med polisen och prata med dem?

– Det vet jag inte. Kanske. Men som sagt, mitt syfte var inte att gå in i det särskilda fallet, utan mer att prata om ett samhällsproblem. Och skapa goda förutsättningar för integrationen i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.