Foto: TT

Kommunens ”gubbkonferens” ställs in efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Konferensen Framtidens Företagsamhet ställs in efter hård kritik för att alla föreläsare var män.

– Kritiken var befogad, säger Kalmar kommuns näringslivschef Thomas Davidsson til SVT Nyheter Småland.

Av 20 bokade föreläsare var alla män på konferensen som Kalmar kommun skulle arrangera. Konferensen skulle hållas på förmiddagen vid den årliga Guldfesten den tredje mars. Faktumet att bara män var inbokade fick näringslivprofilen Johanna Wihl att reagera och hon skrev därför ett argt inlägg i sociala medier som i går fick stor uppmärksamhet.

”Inte en enda kvinna har tydligen något att komma med i det hör sammanhanget??? Det är 2017 och vi raljerar över hur det ser ut när vår statsminister besöker Iran. Jag hade hoppats på att vi skulle ha kommit längre”, skrev hon i inlägget

”Pinsamt”

Till P4 Kalmar medgav kommunalrådet Johan Persson (S) att det var pinsamt

– Kalmar är en av landets mest jämställda kommuner, enligt SKL. Så det här är pinsamt, sa Johan Persson.

Befogad kritik

Kritiken ledde till ett omedelbart krismöte, och i dag meddelade alltså näringslivschefen Thomas Davidsson att konferensen ställs in. 

– Kritiken var befogad. Nu ska vi sätta oss ner efter den tredje mars och göra en riktig analys av hur det kunde bli så här, säger Thomas Davidsson till SVT Nyheter Småland. 

Men hur kunde det bli så här? 

– Det kan jag inte svara på. De här frågorna är kolossalt viktiga och vi jobbar med dem varje dag och varje vecka. 

Hur stor insyn har du som näringslivschef haft i planeringen? 

– Jag har absolut haft stor delaktighet. Jag kan inte skylla på någon annan. Jag är chef, det är mitt ansvar, säger Thomas Davidsson. 

Oklart om ersättning

Näringslivschefen Thomas Davidsson tycker att det var ett klokt beslut att flytta Guldfesten till hösten. Foto: Jan Magnusson

Under fredagen har de som varit inbokade kontaktats och informerats om att konferensen nu ställs in. Det är oklart om och hur de kommer få någon ersättning. 

– Jag vet inte, det är inte jag som har ringt upp dom. De som har ett kontrakt kommer vi givetvis sätta oss ner och prata med, avslutar Thomas Davidsson. 

Efter den tredje mars kommer kommunen också börja planera för en ny konferens 2018. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.