350 nya studentbostäder ska byggas på Campus i Växjö. En konflikt om hyrorna har uppståt då Hyresgästföreningen kämpar för hålla låga hyror. Foto: SVT

Konflikt om hyrorna på nya studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad
Det kommunala bostadsbolaget Växjöbostäder planerar att bygga drygt 350 nya studentbostäder på Campus i Växjö de närmaste åren. Hyresgästföreningen kämpar för att hålla ner hyreskostnaderna för de nya bostäderna.

En stor etta på ungefär 45 kvadratmeter kommer att kosta 7400 kronor per månad. Hyregästföreningen tycker att det är för mycket. Konflikten handlar om att man inte kan komma överens om nyproduktionshyrorna.

Detta hindrar Växjöbostäder att söka ett statligt investeringsstöd. Följden av det kan bli att hyrorna blir högre om inte Växjöbostäder kan söka investeringsbidraget.

Kan söka stöd

– Som förordningen ser ut, ska vi kunna söka ett stöd som innebär att vi kommer kunna sänka hyrorna cirka tio till tolv procent. En stor ett på 45 kvadratmeter ligger på 7400 kronor, med ett investeringsstöd skulle vi kunna sänka hyran till 6500, säger Maria Säterdal, vd Växjöbostäder.

Hyresgästföreningen inte nöjd

Hyresgästföreningen vill först förhandla om nyproduktionshyrorna som de anser är för höga.

– Om vi går med på för hög hyra idag så är det svårt att förhandla i framtiden, säger Susanne Filipsson Hyresgästföreningen.

– Vi bygger till så låga kostnader vi kan, vi har landets lägsta produktionskostnader men vi har en hög kvalitet ändå, säger Maria Säterdal, vd Växjöbostäder, säger Maria Säterdal, vd Växjöbostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Studenthyror i Växjö

Mer i ämnet