• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Foto: Markus Åkesson

Konstnär från Nybro får det första Ulrica Hydman-Valliens stipendium

Uppdaterad
Publicerad

Ellen Ehk Åkesson från Nybro är den första konstnär som tilldelas Ulrica Hydman-Valliens stipendium.

Ellen Ehk Åkesson är bosatt och verksam i Pukeberg och hon är hedrad över att vara den första mottagaren av stipendiet.

– Det känns fantastiskt. Jag hade ingen aning om det här, det är ju inget stipendium man sökt så jag blev väldigt överraskad när jag fick telefonsamtalet från stiftelsens ordförande, säger Ellen Ehk Åkesson.

”Alltid peppande”

Ellen Ehk Åkesson är född 1976 och har varit verksam sedan 2002. Hon har uppmärksammats för sina verk och offentliga utsmyckningsuppdrag. Hon berättar att hon inte kände Ulrica Hydman-Vallien väl men att när de träffades var hon peppande.

– Innan jag var etablerad kunde hon komma på öppna ateljérundan. Hon var alltid positiv och tyckte det var bra att jag gick min egen väg och uppmuntrade det. Hon var alltid generös med uppmuntran och det har betytt mycket att en etablerad konstnär har gett stöttning, det är inte så vanligt i branschen, berättar Ellen Ehk Åkesson.

Investerar i konsten

Efter att konstnären Ulrica Hydman-Vallien gick bort i mars 2018 har ett stipendium instiftats i hennes namn och ska gå till en ung, lovande och egensinnig konstnär. Bakom stiftelsen står familjen Vallien, Kosta Boda och familjen Robert Weils stiftelse. Stipendiaten får, förutom 90 000 kronor, en inbjudan att göra egna experiment i hyttan hos Orrefors Kosta Boda.

– För pengarna ska jag investera i konsten. Jag har många idéer på saker jag vill göra men som kräver dyra material, så det här är ett välkommet tillskott, säger Ellen Ehk Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet