Arkivbild. Foto: Terje Pedersen/TT

Körde bil mot mamma med småbarn – döms för olaga hot

Publicerad

När en kvinna skulle hämta sina barn som gått in på en gräsmatta i Kalmar, kom tomtägaren körande och bromsade sin bil ett par decimeter framför dem. Själv menar mannen att han ville skydda barnen från gift på gräsmattan. Nu döms han i Kalmar tingsrätt.

En familj hemmahörande i Stockholm hyrde i april i fjol ett fritidshus i Kalmar. I samband med att de skulle lämna tillbaka nycklarna till ägaren gick de två barnen, fyra och sex år gamla, in på gräsmattan som tillhörde fritidshusägarens granne.

När deras mamma gick för att hämta dem dök tomtägaren, en 73-årig man, upp i sin bil. Enligt kvinnan vrålade mannen och körde mot henne och barnen, innan han stannade 30 centimeter ifrån dem. Hon uppfattade att hon och barnen utsättes för livsfara och att de höll på att bli avsiktligt överkörda.

”Snubblade med foten till gasen”

Mannen har i förhör hävdat att han lagt ut gift på gräsmattan och därför ville få undan barnen, men att han snubblade med foten från bromsen till gasen.

Flera vittnesuppgifter styrker kvinnans berättelse och mannen döms därför mot sitt nekande för olaga hot.

Skadestånd till kvinnan och barnen

Straffet blir villkorlig dom och 80 dagsböter på totalt 10.400 kronor. Mannen ska också betala 9.000 kronor i skadestånd vardera till kvinnan och de två barnen för kränkning samt för sveda och värk, för det obehag de känt en tid efter händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer