Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafiklärare är en utsatt yrkesgrupp under pandemin. Foto: Kajsa Oscarson

Trafiklärare extra utsatta – jobbar ändå på som vanligt: ”Vi spritar allt”

Publicerad

Trafiklärare är en yrkesgrupp som löper större risk att drabbas av covid-19 än andra yrken. Detta visar en färsk studie från Centrum för arbets- och i miljömedicin (CAMM). Helen Gustafsson och Viola Ryding på Emmaboda trafikskola håller med om deras jobb innebär en smittorisk.

Sedan fem år tillbaka driver Viola Ryding och Helen Gustafsson en trafikskola med utgångspunkt i Emmaboda. På en dag hinner de med drygt sex körlektioner var. Inför varje körlektion spritar de sina elever, sig själva och insidan av sina körskolebilar.  

Det går inte att hålla tillräckligt med avstånd i bilen, och att stänga verksamheten är inte ett alternativ. Eleverna måste nå målet att ta körkort för att bli attraktiva på arbetsmarknaden. I början av pandemin var trafikläraren Helen Gustafsson orolig över att bli av med jobbet. Men trafikskolorna har kunnat fortsätta precis som vanligt, fast med mer handsprit.

– Man sa ju att samhällsnyttor måste få jobba, och då antar jag att vi trafiklärare ingick i samhällsnyttan, säger Helen Gustafsson. 

Trafiklärare löper större risk 

Nu visar en studie från Centrum- för arbets- och i miljömedicin (CAMM) att trafiklärare löper 2,7 gånger högre risk än andra yrkesgrupper att behöva söka vård för covid-19. Studien baseras på 2984 personer som slutenvårdats med covid-19 i Stockholms län.   

– Det är rimligt eftersom vi sitter nära varandra hela dagarna. Vi sitter i ett stängt utrymme, säger Helen Gustafsson.

Inte varit mer sjuka än vanligt

Trots siffrorna i studien menar Viola Ryding och Helen Gustafsson att de inte varit mer sjuka än vanligt. De uppmanar sina elever att avboka lektionerna om de känner av symtom eller om de varit i kontakt med någon som varit sjuk.

– Jag har känt mig trygg hela tiden. Vi har varit noga med att sprita bilarna, säger Viola Ryding.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet