Smittskyddsläkaren Christian Blomqvist berättade tidigare i veckan att beslut om kortade väntetider ligger runt hörnet. Foto: SVT Clary Kroon / TT Johan Nilsson

Kortad vaccinväntan i Kronoberg från och med måndag

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom det väntade beskedet från Folkhälsomyndigheten om att vaccinintervallet mellan dos 2 och 3 för alla vuxna kortas, från sex till fem månader. Och region Kronoberg är redo att ställa om.

Frågan har varit aktuell en tid då regionen har haft många lediga vaccintider, varför erbjuder man inte dos 3 till alla?

Svaret frånsmittskyddsläkare Christian Blomkvist var att man väntar in ett tydligt besked från FHM, och på onsdagen kom det – rekommendationen nu är att alla ska erbjudas dos 3 fem månader efter att man fått den andra sprutan.

Redo från måndag

Och Region Kronoberg säger att man är redo att ta emot alla nya från och med måndag. Forfarande gäller dock att individen själv måste hålla koll på tiderna så man inte bokar för tidigt. Den som gör fel kommer att nekas spruta.

För Region Kalmar var detta en ickefråga, då regionen på eget bevåg beslutade att öppna upp dos 3 efter fem månader för alla över 18 år redan i december. Detta var Region Kalmar ensamma om i landet.

KLIPP: ”Sluta testa dig om du inte har symptom”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsdirektören Roger O Nilsson uppmanar alla kronobergare utan symptom att sluta testa sig för covid-19. Foto: Region Kronoberg/TT Bild

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet