Smittskyddsläkaren Christian Blomqvist berättade tidigare i veckan att beslut om kortade väntetider ligger runt hörnet. Foto: SVT Clary Kroon / TT Johan Nilsson

Kortad vaccinväntan i Kronoberg från och med måndag

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen kom det väntade beskedet från Folkhälsomyndigheten om att vaccinintervallet mellan dos 2 och 3 för alla vuxna kortas, från sex till fem månader. Och region Kronoberg är redo att ställa om.

Frågan har varit aktuell en tid då regionen har haft många lediga vaccintider, varför erbjuder man inte dos 3 till alla?

Svaret frånsmittskyddsläkare Christian Blomkvist var att man väntar in ett tydligt besked från FHM, och på onsdagen kom det – rekommendationen nu är att alla ska erbjudas dos 3 fem månader efter att man fått den andra sprutan.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Redo från måndag

Och Region Kronoberg säger att man är redo att ta emot alla nya från och med måndag. Forfarande gäller dock att individen själv måste hålla koll på tiderna så man inte bokar för tidigt. Den som gör fel kommer att nekas spruta.

För Region Kalmar var detta en ickefråga, då regionen på eget bevåg beslutade att öppna upp dos 3 efter fem månader för alla över 18 år redan i december. Detta var Region Kalmar ensamma om i landet.

KLIPP: ”Sluta testa dig om du inte har symptom”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet